uljaraPrva generacija, krivac za sve :) …

Naša obiteljska tvrtka otvorena još 1995. godine prva je privatna uljara u Dalmaciji.

U doba zastarjele tehnologije i nesvijesti o mogućnostima primjene maslinovog ulja, otvaranje pogona s modernim, centrifugalnim postrojenjem bio je svojevrstan šok za maslinare koji su mahom svoje plodove dugo brali, konzervirali u moru, prerađivali presom i skladištili u kamenicama, kako se to radilo generacijama prije njih.

Dakle, prije toliko godina maslinari su imali tradicionalni pristup proizvodnji maslinova ulja, a moja obitelj koja se nikad nije bavila maslinarstvom bila je svjesna jedino neznanja i želje da ga nadiđe učenjem, ali i poštovanjem prema baštini.

U suradnji sa priznatim stručnjacima tog doba, napose dr. Brankom Škaricom, Kajo Vukšić glava obitelji utire put borbi za najkvalitetnije hrvatsko, dalmatinsko ulje koja traje i danas. Inicirao je osnivanje prvih udruga maslinara u Dalmaciji, koje danas uz uljare tvore Zajednicu maslinara i uljara Hrvatske.

Njegova vizija ponijela je i ostatak obitelji.

Mama Cvita, energično, pozitivno i kreativno stvorenje osmislila je i patentom zaštitila Dioklecijanov vijenac, slasticu spravljenu na maslinovom ulju koja je obišla svijet, a koja u proizvodnji još nije ugledala svjetlo dana. Zadatak za drugu generaciju.

 

 Druga generacija i dio treće :) …

Put u nepoznato, borba sa samima sobom i vjetrenjačama, financijske neizvjesnosti, nezrelosti i neznanja ako nas pitate mogu se nadilaziti jedino ludošću, hrabrošću, vrijednošću, poštenjem i zajedništvom. I sviješću da nismo najpametniji.

Nama drugoj generaciji, odgovornost i ponos koji osjećamo, dodatni su motivi da sve što u budućnosti budemo radili napravimo onako kako su nas učili – vrijedno, časno i pošteno, najbolje što znamo.

I hvala svima onima što godinama vjeruju u nas i u našu viziju!

Jer naš svijet može postati bolji ako dovoljno duboko u njega vjerujemo i svaki dan mrdnemo guzicu u tom smjeru.

Kate

Jakov

Robi

Tea